1 Marka, 1 Tür, 2 Bira -> Gara Guzu | 4C IPA ve Summer IPA
Karantinanın bilmem kaçıncı günü. Saymayı bıraktım artık say say nereye kadar. Ama hayatın normale döneceği günlere umutla geri sayım yapıyorum. Bu saçma umutlu tavrım muhtemelen gün içinde beni yalnız bırakmayan kanımdaki hafif alkol, birbirinden harika yayınlar yapan "BiraTV" program akışı ve her gece 00:30'da hayatımıza gülümseme katan "Mücbir Sebepler" den ileri geliyor. "İnsanlık bunu atlatamayacaksın. - J"
Covid-19 lanetli günlerinde kendi çapımda destek olmak amaçlı yerli kraft bira markalarına döndüm. Ama bu aslında Türk kraft biracılığın bir başarısıdır. Çünkü aradığımız hemen her türü, artık yerli üretimde bulabiliyoruz.
Bir IPA sever olarak da Gara Guzu 4C IPA - Summer IPA ve ara ara Pablo Amerikan IPA tüketiyorum. Bu yazıyı hazırlarken dolapta Graf - 3Kafadarbira'nın Mosaic IPA'sı stoklanmış halde duruyor. Bugün yarın onu da tatmak ve düşüncelerimi bloga dökmek şu karantina günlerinde sayılı arzularımdan biri.
Neyse özellikle 4C ve Summer IPA'yı çok tüketince aynı brewer'dan çıkmış bu iki IPA stili birayı kendi çapımda karşılaştırmak ve zaman öldürmek istedim.
Summer IPA'i ülkenin ilk yerli IPA üretimlerinden biri diye hatırlıyorum. Zıkkımm IPA(!) daha mı önce çıkmıştı kronolojik sırayı pek hatırlayamadım şuan. Ama Summer IPA 2016 yazına doğru çıktı. Gara Guzu sonra Summer'ın abisi niyetine 2017 yılı bitmeden damakları şenlendiren 4C IPA'ı duyurdu.
4C IPA terimi dünyada da uygulanan bir IPA stili. Baş harfleri C ile başlayan, acılık ve tropikal tatlar ekleyebilen şerbetçiotlarının birada buluşmasıdır. Bu şerbetçiotları sıralı tam liste; Columbus, Chinook, Centennial, Cascade
Türkçe Şerbetçiotu rehberi için bu siteyi önerebilirim; https://www.biraakademisi.com/serbetciotu-rehberi/
4C IPA;
Renk olarak amber-orange karışımı ve buğulu bir görüntüsü var. Şüphesiz tat karakteri olarak daha derinlikli. Daha uzun bitişli ve gövdeli.
Şerbetçiotu acılığı (bitterness) güzelce gelmekle birlikte, son zamanda içtiğim üretimlerde bir o kadar da turunçgile yakın tatlar alıyorum. Isınınca bu karamale dönüşüyor o yüzden maltların da etkisinin yüksek olduğu düşünüyorum. Çıktığı ilk zamanlarda denediğimde turunçgilin geride, bitterness in daha ön planda olduğunu hatırlıyorum.
Kokusunda bitterness ve özellikle ısınınca reçine, çama benzer kokular gelirken, turunçgil kokusuda hissediliyor. Bence.
Bu güzel birada beni rahatsız eden tek şey aşırı karbonizasyonDU. IPA birada bu kadar karbonizasyon damağı bitiriyor biraz. Bardağa koyduktan sonra o yüksek gazı almak için içmeden beş dakika bekleyip ara ara da çalkalıyorDUM. Böyle de başıboş bir yöntem buldum. Belki içtiğim partide bir sıkıntı vardı, bilemiyorum.
Geçmiş zaman eklerini büyük yazdım çünkü yazıyı fotoğraflamak için açtığım şişede bu fazla yaşanmadı. Köpüğü de kalıcı ve bardağa tutunuyor. Summer IPA'nın Köpüğü hiç kalmadı.
Etiketi her Gara Guzu birası gibi çok hoş.
Summer IPA
Bu bira piyasaya ilk çıktığında ülkede IPA kavramı neredeyse duyulmamıştı bile. Dolayısıyla bu bira GaraGuzu'nun "Türk Damak Tadına Uygun" IPA birası olarak huzurlarımıza çıktı. İçimi kolay da diyebiliriz buna. Garaguzu.com.tr sitesinde dört fark şerbetçiotu kullanıldığı yazmakta. H.Magnum, Citra, Centennial, Yellow Sub
Yani şerbetçiotundan yoksun değil bu IPA'mız aslında. Sadece baskın değil. Ama ona rağmen acılığı çok "yerinde" hissettiriyor. Çimenimsi bir algının yanında after taste'de hafif greyfurt ve narenciye tatları damakta güzel bir algı bırakıyor. Düşük gövdeli, ama sonuçta ismi "Summer" ile başlayan bir birayı yaz sıcağında ancak böyle içebiliriz diye düşünmüş olabilirler. Alkol oranı da içimi kolaylaştıran etkenlerden.
4C IPA, açık ara çok daha karakterli bir bira olsa da ara ara Summer IPA'yı daha fazla tercih ettiğimi gördüm. Eğer daha kompleks bir tat almak, damağımı biraz daha yormak ve alkol oranı biraz daha yüksek olsun istiyorsam 4C IPA'ya gidiyor elim. Bira içmek biraz da insanın o anki moduna göre de değişiyor aslında. Nasılsa ürün çeşitliliği çok :)
Son olarak, bira o denli kendi içinde ayrılan bir nimet ki, tek tür adı altında 2 etikette farklı boyutta tatlar alınabiliyor. Yaşasın biracılık.
Şerefe.
Kommentare