3Kafadar
Güncelleme tarihi: 3 Tem 2023
Tarık Apak - Hakan Özkan ve Harun Aydın. Nam-ı diğer "3 kafadar". IPA biralarına hayran olduğum 3 kafadar :) İyi ki var olan 3 kafadar. 3 kafadar'ın hikayesini Adım Adım Gurme'nin web sitesinden detaylı bir şekilde okumanız için linki aşağı bırakıyorum.
Kısaca Graf isminin hikayesi ise şu şekilde. 3 arkadaş biralarını Belçika'da gipsy tarzıyla yapıyordu. Yani kendi üretim yerleri olmadan, başka bir markanın tesisini kiralayıp biralarını yapıp çıkıyorlardı. Ancak birayı buraya ithal etmek, biraların uzun yolculuğu, ekstra maliyetler gibi belalar sebebiyle tesislerini İstanbul'da kurmaya karar verdiler ve Graf ismi yerine 3 Kafadar ismi ile devam ettiler.
Biralara geçmeden önce, 3 Kafadar ekibi bira konusunda oldukça bilgililer ve her gün kendilerini geliştiriyorlar. Ek olarak biralarının publarda fıçı ile servis edilmesi için büyük çaba sarf ediyorlar. Yakın zamanda kraft biraları fıçıdan veren mekanların listesini çıkarmaya çalışacağım zaten ama o zamana kadar 3 kafadar'ın instagram hesabından paylaştıklarından yola çıkarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
*3Kafadar - Mosaic IPA '3Kafadar' - Stardust
*3Kafadar - Okto
*3Kafadar - Gece
*3Kafadar - Anahtar1A
*3Kafadar - Gastronom
*3Kafadar - English Gold
*3Kafadar - Amerikan
*3Kafadar - Pentagram
*3Kafadar - Blonde Ale
- 3Kafadar Mosaic IPA: Bulunduğu her yerde pozitif ayrımcılık yapacağım bu şahane biraya. Bir #IPALover olarak denediğim ilk gün, kapağını açıp bardağa doldururken her zaman evde bulundurmam gereken bir bira olduğunu kokusundan anlattı bana. Tadı bambaşka zaten. Kararında ama dolgun şerbetçiotu acılığı damakta kalıcılığı fazla. Bu birayla tanışmam ilk defa şişeden olmadı aslında. 2020 Şubat ayı başında 3kafadar, Beşiktaş'daki United Pub'a fıçı olarak Mosaic IPA getirdiklerini duyurmuştu. Büyük bir merakla gidip denemiş ve çok beğeniştim. Henüz şişelenmemişti. Planlanıyordu ama Mart'da pandemi başlayıp herkes evlere kapanınca plan ertelendi. Mayıs ortası gibi kavuştuk.
TETT 09/21 olan üretimlerden itibaren bu şahane biranın etiketi de değişti. Tat olarak çok minimal bir fark seziyorum ama IPA olarak çok güzel bir seviyede.
United Pub'da Mosaic IPA ismiyle içtiğim ilk hali.
- 3Kafadar Stardurst (NEIPA): "NEIPA = New England India Pale Ale) Koku ve damakta buram buram portakal suyu notalarının yanında bitter de geliyor. Harika bir uyum ve bence çok güzel bir örnek. Yurt dışında (en azından Yunanistan, Sırbistan ve Romanya gibi aslında hafife alınmaması gereken kraft bira çeşitliliğine sahip bira üretenler için) içtiklerim gibi desem yanlış olmaz. NEIPA'da bitter istenmez aslında tür özelliği için ama bence bitter buna yakışıyor. Tür için uygun olmayabilir evet, kabul ama ben yurt dışında bitter hisler gelmeyen NEIPA da içmedim. Maalesef hammedde maliyeti olarak pahalı bir bira ama harika bir deneyim.
3 kafadar bu birayı şişeye almadı. Sadece belli noktalarda fıçıdan servis var. Ben bu birayı Sanayi1A'da içtim. Harika bir deneyim. 3Kafadar bence iyi yaptı bu birayı şişeye almamakla. Şişede bu bira heba olur, tekel ve zincir marketlerin saklama koşulunun belirsizliği maalesef bu yola itmiş olabilir. Hammadde zenginliği sebebiyle maaliyeti yüksek bir bira. Çünkü maltı geçtim, bol bol şerbetçiotu ve kaliteli maya kullanılıyor. Bu hammedeler maalesef üretilmeyi geçtim dünyada sayılı yerlerde üretildiği için ithal geliyor. Ama harika bir deneyim yaşayacağınıza eminim bu birayı içtiğimizde. Bulduğunuz yerde ama kararında içmeniz hayattan keyif almanızı sağlayacaktır.
- 3Kafadar Okto (Helles): 3Kafadar'ın iyisini yapabilmek için pandemi öncesi Almanya'lara kadar gittiği müthiş bir Helles. İçmelere doyulmayan, köpüğü kalıcı, malt karakteri çok yerinde ve şerbetçiotlarıyla dengelenmiş harika bir lezzet.
-3Kadar Gece (Irish Stout): Black Label gibi bir viski ile çok çok güzel eşleşen bira. Kahve ve kakao aromalarının güzelce hissedildiği bir bira.
Ayrıca bu birayı fıçıdan içtiğiniz yerlerde Nitrojen ile gazlandırılmış halini bulacaksınız. Mutlaka bir yerlerde bir gün Guinness içmişsinizdir. O biranın köpüğü krema gibi bir yapıda. Bunu sağlayan da Nitrojen.
İşte bu birayı fıçıdan bulduysanız, tıpkı Guinness gibi kremamsız köpüğü bulacaksınız.
- 3Kafadar Anahtar 1A: İstanbul'da Maslak Atatürk Oto Sanayi'de bulunan ve kraft biraları fıçıdan servis ederek Türkiye'nin 2022 itibariyle en bira dostu mekanı olarak gördüğüm Sanayi1A'nın 1. yılı için üretilmiş olan bi' bira. Şuan artık üretilmiyor. Pale Ale formatında olan bu bira üretildiği dönemde hem beğeni aldı, hem de Sanayi1A'nın birinci yıl birası olarak hoş bir anı olarak hafızalarda kaldı.
- 3Kafadar Gastronom: Italian Pilsener stili bu bira, dünyada da yeni yeni popüler olmaya başlamış, klasik pilsner stilindeki "düz bira" tadının aksine Avrupa tipi şerbetçiotlarının kattığı güzel aromalarla "düz bira" tadına farklı bir aroma katıyor. 3 Kafadar Avrupa tipi şerbetçiotlarını oldukça güzel ve ustalıkla bu birada kullanmış. Italian Pilsner stili biralar Hoppy Lager olarak da geçebiliyor ancak aromalar ustalıkla biraya eklenmiş. Metro Gross Marketler için üretilmiş bu bira sadece şişede olduğu için fıçıda henüz yok. Belki sonra değişir. Metro marketlerden ulaşabilirsiniz.
- 3Kadadar English Gold: İlk duyurulduğunda heyecan yaratmış olan bu biranın piyasaya çıkışı biraz geç oldu. Ama çıktı. Şişe tasarımı çok hoş. Karamele yakın tat ve şerbetçiotu bitterliği ve ikisi de damakta hissedilir düzeyde. Stili English Bitter olarak geçmekte.
- 3Kafadar Amerikan (American Pale Ale):
3 Kafadar'ın 2021 yılının sonlarına doğru piyasa giren 5. birası. İlk çıktığı zamanlar bir kere fıçıdan deneyimleme fırsatı buldum. Bitterlik olarak Mosaic IPA'dan "neredeyse" farksız gelmişti. Bir zaman sonra tekrar deneyeceğim. Zaten tanımda da "Amerikan şerbetçiotlarının cömertçe kullanıldığı..." diye yazmakta. Aroma açısından deneyimlemek için bir kez daha içeceğim ama fıçıdan içmek için gittiğim yerde Mosaic IPA da olduğu için genelde tercihimi Mosaic'den yapıp Amerikan'e elim gitmiyor pek :)
Etiket de bir harika bu arada.
- 3Kafadar Pentagram: 3 Kafadar'ın 2022 yılının sonlarına doğru çıkardığı ve oldukça ses getiren bir bira oldu. İsminden de anlaşıldığı gibi Türkiye'nin efsanevi ve hala var olan metal grubu Pentagram için üretilmiş bir bira. Türü Schwarzbier olarak geçmekte. Aslında bu tür Dark Lager'e yakın ancak Alman tipi olan versiyonunda ismi Schwarzbier olarak geçiyor. Çikolata ve kakao aromalarının güzel bir şekilde hissedildiği bu biradan hafiften kahve de geliyor. Bir lager'e aromalar oldukça güzel. Ayrıca şerbetçiotu bitterliği de hissedilir düzeyde geliyor. Oldukça aromatik ve kompleks aslında bir lager olmasına rağmen.
Dünyada metal grupları için, özel etiketlerle bir çok bira üretildi. Bizde bu konseptte bir bira üretilecekse işte bu Pentagram için olurdu. Emeğe sağlık, üretimi ne kadar daha devam eder bilemiyorum ancak oldukça hoş bir reçete.
- 3Kafadar Belgian Blonde Ale: Çok uzun zamandır içmiyordum. Yeni etiketli hali ile birlikte tekrar aramıza hoş geldi. Belçika mayasının o kendine has tadından mıdır oldukça hoş bir tadı var. Sadece biraz fazla gazsız ve köpüksüz buldum diyebilirim.
Yeni Etiket:
Eski Etiket:
-Graf Porter: Bu bira maalesef artık üretilmiyor. Severek tükettiğim biralardan bahsetmeyi ayrı seviyorum. Bardakta oluşturduğu açık kahverengi köpüğüyle, kokuda gelen kararında kavruk kahve notalarıyla zaten önce bir cezbediyor. Tadımda ise köpüğün yağlılığı ve kremamsılığı içimi çok güzelleştiriyor. Kavruk tatların yanında, mocha içiyomuş hissi bir tek bende olmuyordur sanırım. Hoş, çok hoş bir bira. Şuan üretilmiyor diye biliyorum. Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle piyasada TETT 08/2020 olan üretim var o da bulabilene. Belgian Blonde 3Kafadar etiketiyle çıktı, sıra kendisinde artık :)
3 Kafadar üzmez, 3 Kafadar'ı bulduğunuz yerde deneyiniz.
Şerefe !
Comments