top of page

Bira Bardağımız Neden Temiz Olmalı – Evdeki Bardaklarımızı Nasıl Temizleyebiliriz ?

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2021

Her ne kadar ülkemizde tam olarak bu kültür yerleşmemiş olsa da, yurt dışında sıkça şu geyiğe denk geliriz; yoğun bir mesaiyi unutmak için pub’da bira içmek.


Fıçıdan/şişeden gelen biranın bardağın tepesinde oluşturacağı köpüğü gördüğümüz an için sabırsızlanıyoruz. Ancak bir sorun var; tepesinde köpük oluşmasını beklediğimiz bardakta hiç köpük oluşmuyor, almayı beklediğimiz aromaları alamıyoruz ve bardağın kenarında hoş olmayan kabarcıklar var. Bu durumda ya bira “ölmüştür” ya da kirli bir bardaktan dolayı “servis hatası” vardır. Protein kaplı kabarcıkların en temel amacı, biranın havasının kaçmasını önlemek ve oksijenle temasını geciktirmektir.


Köpük olayı biranın yapısına göre değişiyor olsa bile genel olarak şişeden ya da fıçıdan bardağa doldurulan bira köpüğünün hemen sönmesi bardağın temiz olmadığını gösterir. Bu durumda bardak ya yağlı/pis kalmış ve köpükler bardağa tutunamıyordur ya da iyi durulanmamış ve sabunlu kalmıştır. Böyle bir durum sadece köpükten olmanıza sebep olmayacaktır, biradan almanız gereken aromaları da alamamanıza sebep olacaktır.


Evde Bira Bardaklarının Temizlenmesi

Bira bardağı temizliği”, camın geleneksel yöntemler kullanılarak tortu, yağ, koku veya başka sıkıntılı maddeler içermemesini amaçlar. Bira bardaklarının bulaşık makinasında endüstriyel deterjanları ile temizlenmemesi gerekir, çünkü köpük oluşumunu engelleyebilecek kalıntı bırakabilir. Eğer bardaklar bulaşık makinasına atılmışsa, bir kere daha durulanmasında fayda var. Çünkü bira tadımında deterjan aromaları almak istemeyiz.


Bira bardaklarında süt gibi yağlı yapıya sahip başka içecekler içilmemelidir. Çünkü yağlı sıvıları bardaktan tam olarak çıkarmak zor ve birayı etkileyebilecek kalıntılar bırakabilir.


İncelediğim birkaç yabancı kaynak, bira bardağı temizliği için ilk defa duyduğum yöntem önerdi. Kabartma tozu, tuz ve bu ikiliyi macun kıvamına getirmek için bir miktar su. Bu yöntem, hazırlanan macunun bardağın iç yüzüne sürülmesi ve sonrasında güzelce durulanması gibi basit bir süreci içeriyor. Durulamadan sonra bardakların kağıt havluyla kurulanmaması (tüy bırakma ihtimali sebebiyle), mümkünse havalandırılmış bir odada bardakların mutfak tezgahında baş aşağı bırakılması önerilmekte.


Bira Bardağımızın Temiz Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz…


*Bardağın temiz olup olmadığını test etmek için hafif ıslak bardağa tuz serpin. Tuz bardak camına yapışıyorsa bardak yağlardan arındırılmış ve temiz hale gelmiş demektir. Elbette bardağı tekrar durulamayı unutmayın.


*Bardağı temiz bir suya daldırın. Eğer bardak temizse kaldırıldıktan sonra su, camın yüzeyini düzgün şekilde kaplar. Eğer camda tabaka oluşuyorsa yağlı kalmış olabilir.


*Biranızı bardağa doldurun. Eğer cam temizse, aşağıdaki görüntü gibi köpük bardak camına birbirine paralel halkalar halinde yapılacaktır ve bir dantel görüntüsü oluşturacaktır. Evet bu bloğa “Belçika Danteli” ismini veren görüntü tam olarak budur. Bardak temiz değilse, köpük bardağa düzensiz yapışabilir ya da hiç yapışmayabilir.

Şerefe.


Kaynak:

*Bira, Rick Kempen

*www.brewersfresh.com

743 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


atillatanyeri
Jul 15

Son günlerde bira köpüğü problemi yaşıyorum bir kaç marka değiştirdim bardakları her turlu tavsiye ye göre yıkadım ama ne yazıktır hala bir bardak buz gibi köpük köpük bira içemedim evimde. Hollanda da bu problem olmuyor bura da niye var ?

Like
bottom of page