top of page

Birasal Gelişmeler -> 2021 Biterken...

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2021



Belçika Danteli'nin Instagram hesabını takip edenler görecektir. Orada sıklıkla story atmaya çalışıyorum "hala buradayım." diye ama iş post atmak ve blog'a yazı yazmaya gelince ortadan kayboluyorum.


Geçen sene Haziran ayında başladığım Birasal Gelişmeler formatı, 2020 sonuna kadar aksamadan devam etti ama bu sene bu durumu biraz boşladım. Ama asla vazgeçmiş değilim ve görüyorsunuz bu yazı ile yılı toparlıyorum. Bu arada sitede hiç mi bir şey yapmadım. Elbette yaptım.

Öncelikle 2021 İlk Çeyreği anlatan Birasal Gelişmeler yazısını şuraya iliştireyim.


Ek olarak, geçen sene "Türkiye Yerli Craft Bira Listesi" başlığı altında Türkiye'de yapılmış ve hali hazırda olan tüm biraların listelendiği uzuuuuuun bir yazı yayınlamıştım.

Ancak bu yazının aranılan birayı bulma konusunda çok çok verimsiz olduğunu fark ettim ve siteye ayrı bir başlık açarak, her bir markasının alt başlığını oluşturarak eklemeler yaptım.


Aslında bu sitenin amacı biraz da arşiv olarak kalmak. Dolayısıyla elden geldiğince, enerji yettiğince, arşiv görevini kendini güncelleyerek yerine getirmeye çalışmış.

Ama içerikler kendini yenileyecek. Bunu da mutlu bir şekilde söylemek istiyorum.


Belçika Denteli'nin gelişmeleri bu şekilde. Şimdi de ulusal düzeyde, 2021 ilk çeyrekten sonra gerçekleşmiş olan Birasal Gelişmeler'e bakalım.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


*DasBira İlk Birasını Çıkardı !

*Antiochs'un Yeni Birası; Buğday

*3Kafadar'ın Yeni Birası -> American Pale Ale ve Sanayi1a Lansmanı

*Sanayi1A 16 Musluğunu Devreye Soktu !

*Edirne'de Trokya Taproom Açıldı !

*Ankara'nın Underrated Fıçı Cenneti; Üst Kat Pub

*Bira Kulübü(TUBİKOK) 10. Yılına Girdi

*Vedat Milor 3Kafadar ile Tanıştı

*Türkiye Biraları Ödül Almaya Başladı...

*İzEvBir'in BJCP Onaylı Ev Birası Yarışması

*Pandemi Kapanması İçki Alma Yasağına Bahane Oldu

*Efes Glutensiz

*Tuborg Bohem


DasBira İlk Birasını Çıkardı


Birasal Gelişmeler'in 2021 ilk çeyrek yazısında Das Bira Brewery'nin ilk birasıyla bardaklarımıza misafir olacağını yazmıştım.

Das Dies'Ale Yazıdan sonra yaz aylarına doğru ilk bira bizlerle buluştu. Strong Amber Ale türünde bu biramız bana kalırsa kış aylarda içilebilecek çok hoş bir bira. Maltlardan gelen güzel karamelize tatlar ve alkolün ısıtan etkisiyle birlikte, şerbetçiotu acılığı tarafı da tadı zenginleştiriyor.

Bira hakkında detaylı yazıyı Instagram'a post olarak atmıştım. Linkten ulaşabilirsiniz.

*Ayrıca "Türkiye Kraft Bira Listesi" olarak oluşturduğum bölümde kendilerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

**Son olarak, Kasım ayında Büyükkarıştıran Sanayi Sitesi'ndeki tesis ziyaretini anlattığım blog'da paylaşmıştım. O yazıya da aşağıda bıraktığım linkten ulaşabilirsiniz.




Antiochs Brewery'nin Yeni Birası; Buğday


İlk türü Blonde Ale olarak çıkaran Antiochs Brewer 2021 yılının başında iki yeni tür daha çıkarmıştı. Pilsner ve Pale Ale.. Bunlardan Birasal Gelişmeler -> 2021 İlk Çeyrek yazımda bahsetmiştim.


13 Ağustos tarihinde yayınladıkları post'da bira portföylerine bir yeni tür daha eklediklerini duyurdular. O tür; BUĞDAY



3Kafadar'ın Yeni Birası -> American Pale Ale ve Lansmanı


Biralarını severek içtiğim 3 Kafadar'ın Mosaic IPA, Okto(Helles), Gece(Irish Stout) ve Belgian Blonde Ale biralarının yanına geçtiğimiz hafta itibari ile American (Amerikan Pale Ale - Hoppy Pale Ale olarak da geçen yerler var) birası eklendi.


3 Kafadar'ın Instagram paylaşımı

Uzun zamandır bir kraft biranın lansmanı yapılmıyordu. Bunu en son Gara Guzu 'Meşeli'de görmüştük. Şerbetçiotu zengini biraları fıçıdan içmek çok başka bir keyif ve bu biranın keyfi çıkarılması için lansman Sanayi1A 'da gerçekleştirildi.


Lansman'dan kareler:



Tadım notlarına gelirsek; sadece bir kere Sanayi1A'da fıçıdan deneyimledim. Acılık beklediğimden fazla geldi. Aroma yönünün ağır çıkmasını bekliyorum. Karbonizasyonu da yüksek geldi


Sanayi1A 16 Musluğunu Devreye Soktu !


Bu yılın ikinci çeyreği itibariyle Türk kraft biralarının daha iyi şartlarda, daha lezzetli haliyle içilebilmesi için İstanbul Maslak sanayide kurulan Sanayi1A ile üst noktalara çıkmıştı. Kurulduğu ilk zamanlarda her musluğundan bira akmıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 10-11 musluk bira servisine hazırdı. İlerleyen süreçte 16 musluğu da devreye soktular ve daha fazla bira fıçıdan servise imkan oldu. Sanayi1A çok hoş bir yer, giden hep gitsin ve gitmeyen de kaçırmasın :)


Trokya Taproom Açıldı


Yazının başında Das Bira'nın Lüleburgaz Büyükkarıştıran'daki tesisini ziyaret ettiğimizi yazmıştım. Aslında orası ara bi' duraktı. Asıl hedef Trokya Bira'nın Edirne'de açtığı taproom'du.

Kraft biraların fıçıdan içilmeye başlandığı bu dönemde Trakya bölgesine ilaç gibi gelen bir yer oldu Trokya Taproom. 12 adet musluğu ile sadece kendi biralarını değil, diğer yerli kraft biraları da biraseverlere sunan, tasarımı çok şık Edirne'nin merkezinde ve fiyatları uygun bir pub olmuş. Pardon taproom.

Aşağıdaki maddeleri okumaya devam edin, ama müsait bir zamanda isiz Trokya taproom ziyaretimizi anlattığım yazıya alayım.



Ankara'nın Underrated Fıçı Cenneti; Üst Kat Pub


Şimdi biz Sanayi1A, United Pub falan derken Ankara'da gizliden gizliye, adeta sinsi sinsi :) musluk sayısı çoook fazla olan bir gastro pub özgürlüğünü ilan etmiş. Ankara'ya hayatımda üç kere gittim nerde ne var asla bilmem. Burayı Instagram'da buldum. Hiç öyle reklamdır, duyurudur, gelin için fıçıdan bira vardır falan duymadım. (Bu arada kendini duyurmak asla yanlış değil, bence Üst Kat'ın yaptığı garip :) Instagram'da keşfette falan karşıma çıkmasa haberim olmayacaktı. Burası Instagram profiline göre 8 Haziran 2021 tarihinde "ÜSTKAT'DA MUSLUKLAR SONUNA KADAR AÇILDI" postu atmışlar. Sonraki postlarında fıçılarında kraft biraların da olduğunu duyurmaya başladılar. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla 20'ye yakın muslukları var. Hepsi kraft değildir tabi ama çoğunun kraft olduğuna eminim.

Ankara'ya yolum düşerse ilk durağım burası olacak. Şimdiden merhaba ÜstKatPub :)


Bira Kulübü(TUBİKOK) 10. Yılına Girdi


Canımız ciğerimiz Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü, bu yıl 10. yılına girdiğini şu post ile ve çekiliş ile duyurmuştu. Nice 10 yıllara Bira Kulübü :) Bu kulübü yaşatmakta ve bizi bir araya getirmekte emeği geçen ve geçmekte devam eden başta Cem Atay başkan (IG: istanbulbeermuseum) olmak üzere herkese teşekkürler.


Birakulübü olarak bu yıl 10. Kuruluş yılımızı kutluyoruz. Ancak pandemi nedeniyle festivalimiz yapamadığımız için 2022 yılında resmi olarak kutlayacağız.
10 yıldır bira kültürün gelişimi için festivaller, tadimlar, forumlar, bira turları, eğitimler verdik. Bira koleksiyonerlerini, evbiracılarını ve sektör temsilcilerini catımız altında biraraya getirdik.
Binlerce birasevere ulaşma şansı yakaladık. Ve burada bizleri takip eden 10K dosta ulaşmış olduk.
Bunu kutlamak için bir çekiliş yapacağız;
@pindicashop özel tasarım pinlerinden 3 kişiye hediye edeceğiz

Vedat Milor 3Kafadar ile Tanıştı


Vedat Milor gastronomi alanında iyi olduğu kadar Twitter'da zeki ve muhalif mizahı kadar da iyi. Şuna bakar mısınız mesela :)

Neyse. Vedat Bey içki tarafında şarap üzerine eğilmiş, uzmanlaşmış bir beyfendi. Dolayısıyla kendisinden bira ile ilgili ifadeler ve değerlendirmeler gelince bi bira sever olarak şaşırıyor ve heyecanlanıyor insan. Hele ki değerlendirdiği bira yerli kraft bira markası olduğunda "as bayrakları as" gibi bir şey oluyor :)


Vedat Bey gittiği bir restorantta yediği yemeğin yanında bira denemiş. Helles stilini (Okto) yemeğin yanında bilerek mi denedi, denk mi geldi o meçhul biraz. Ayrıca öncesinde de Belgian Blonde denediğini tahmin ediyorum. "Ale" dediği o olsa gerek. Mosaic IPA denediyse direkt "IPA" derdi diye tahmin ettiğimden bu yorumu getirdim.

Neyse, sayesinde Türk kraft biraları diye bir şeyin olduğunu duydu en azından insanlar. Önemli böyle şeyler.


İlgili video şuradadır: https://www.instagram.com/p/CUb4PHHIur1/

Post'a yazdığı ise şu şekilde;


Türkiye seyahatimde denediğim ve beğendiğim bir bira. İsmi 3 Kafadar, Okto. Üreticileri tanımam, herhangi bir ilişkim yok. Şaraplarla ilgili dediğim de yanlış anlaşılmasın. Her zamanki gibi genel durumu kastediyorum. Beğendiğim yerli şarap üreticilerini de burada sizlerle arada paylaşıyorum. #vedatmilor#vedatmilorbira

Vedat Milör daha önce 2018 yılında Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü organizasyonu ile(Bira Kulübü - TUBİKOK) Türk biracılığı üzerine bir etkinlik düzenlemiş ve kör tadım gerçekleştirmişti.



Hem güzel bir tadım olmuş, ama en önemlisi kraft biracılığın yaşadığı zorluklar Vedat bey'e anlatılmış ve onun kaleminden yazıya dökülmüştü. Biracılık adına güzel bir arşiv açıkçası.

Bu yazının linkini şöyle bırakıyorum.

Başlık: Türkiye'deki Kraft/Artisanal Bira Kültürü ve İlk Tadım Etkinliğimiz


Türkiye Biraları Ödül Almaya Başladı...


Bu sene yılın ikinci yatısından sonra Türkiye biralarının ödül almaya başladığını gördük ve bu bizi çok mutlu etti. Etmeli.

*İlk olarak;

Torch Brewery, Kölsch stili birasıyla Meininger's International Craft Beer Award yarışmasında altın madalya kazandı. Bu yarışma ve ödül hakkında detayları, haberi öğrendiğimde blog'a yazmıştım. Buyrun burada;

*İkinci olarak ise;

Çok büyük bir yarışma Brussels Beer Challenge'da Türkiye'den iki marka ödülle döndü.

Yazın seve seve tükettiğim Anadolu Efes'in Summer Blue (Light Bitter Blond) stilinde altın madalya altı.


Torch Brewery'den de üç bira ödüllerle döndü.

-Honey Pepper Ale -> Gümüş Madalya

-Kölsch -> Gümüş Madalya

-Red Ale -> Bronze Madalya

Bu yarışma ve ödül hakkında detayları, haberi öğrendiğimde blog'a yazmıştım. Buyrun burada;


İzEvBir'in BJCP Onaylı Ev Birası Yarışması



11 Nisan 2021 tarihinde yayımladığım Birasal Gelişmeler -> 2021 İlk Çeyrek yazımda İzmir Ev Biracıları Kulübü'nün (@izevbir) BJCP (Beer Judge Certification Program) standartlarında resmi bir ev birası yarışması düzenleyeceğinden bahsetmiştim.

Bu yarışma 5-6 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleşti. Jüriler biraları BJCP standartlarına göre, aralarında BJCP hakemlerinin de olduğu jüri tarafından puanladı ve kazananları açıkladı.

Bu linkten sonuçları görebilirsiniz.

Yarışma sonuçlandığında blog'da arşivlenmesi için bir yazı yayınlamıştım. O yazıya da bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu başlık sadece "Birasal Gelişmeler" formatına kaydedilmesi olarak yazılmış olsun.


Pandemi Kapanması İçki Alma Yasağına Bahane Oldu


Etkisini yoğun bir şekilde yaşadığımız ve hala kısmen yaşamaya devam ettiğimiz pandemi ile bu yıl içerisinde akla, hayale gelmeyecek ve virüs ahalisinin düşünemeyeceği şekilde önlemler ile şok ötesi mücadeleler gerçekleştirildi. Yani bu öyle bir önlem ve öyle bir mücadele ki, AMAN ALLAH'IM aman aman aman tarihin en iyi stratejisi en iyi taktiği en iyi yöntemi. Yani Spartalıların Truva atı fikri devede kulak kalır adeta. (Spartalılar mı oluyordu onlar ? )


Neyse, uzun bir süreyi haftaiçi akşam ve haftasonu sokağa çıkamama yasaklarıyla geçirdik. Gerçi homeoffice çalışan %5lik beyaz yakalılar hariç herkes yasaklarda dışarıdaydı. Yasak gününde İstanbul'da trafik gördü bu gözler.


Evet gelelim konumuza, haftasonu sokağa çıkma yasağında gidip cips aldığımız marketlerden bira alamadık. Nedeni ne biliyor musunuz, evet bizim asla aklımızın alamayacağı virüs ile mücadele yöntemi.


İlk yasak günlerinde, önce tekel ruhsatlı dükkanları kapattılar ama büyük içki satışı olan büyük marketler açıktı. Sonra tekelciler buna itiraz edince o ulu bilge karar alıcılar büyük marketlerin de içki satışını yasakladı. Şerit falan çekildi reyonlara. Süt almaya çıkabildiğin ve girebildiğin marketten bira alman yasaklandı, şeritlerle. Siz göremiyorsunuz hala vakaların önüne bu geçti. Hayır gülmeyin ya, böyle oldu. İnanmıyorsanız da saygı duyun.


Siperlere bakın işte virüsle böyle mücadele edildi. Helal olsun.

Son cümle: Bu çetin mücadeleye büyük bira üreticileri Anadolu Efes ve Türk Tuborg sessiz kalarak müdahil olmadılar. Kendilerini bu asil(!) davranış için kutluyorum.


Efes Glutensiz

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi); bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Eğer glutenli bir ürün tüketirlerse karın ağrıları olabilir Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir).

Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. (vikipedi bilgisi)


Öncelikle sadece ve sadece düşmanımın başına gelmesini dilediğim Çölyak hastalığına kısa bir tanım koymak istedim.


Çölyak hastalığı kadar Glutensiz beslenme trendi son yıllarda oldukça arttı. Glutensiz beslenmeler öncelikle katı gıda üzerinde başladı. Sonra sonra iş biraya kaymaya başladı. Güzel güzel biralar varken yurt dışında ya da internetten şans eseri gördükleri glutensiz birayı(ki bu örnekler hep düz lager stili üzerine oldu) talep eden Türkiyeli insanlara Efes kulak verdi ve glutensiz bira üretti. Ülkemizde İspanyolların glutensiz Daura Damm'i satılıyordu. Her yerde bulmak mümkün değildi ama Efes yurt içindeki ağı sayesinde glutensiz birayı bulunabilir hale getirdi. Bu girişimleri için aslında Efes ekibini kutluyorum.


Ama, Çölyak hastalarını ve gerçekten gluten hassasiyeti olan bira sever insanları hariç tutarak, Glutensiz bira popülizmine kapılmış insanlara öncelikle şunu söylemek istiyorum.

Bu iş glutensiz ekmek ya da raw pasta üretmeye benzemiyor. Siz önce ülkede üretilen harika lezzetteki farklı farklı stillerdeki kraft biraları bi tavaf edin de ondan sonra glutensiz bira popülizminizi icra edersiniz. Mükemmel IPA'lar, chocolate stout'lar glutensiz tahıl ile üretilmedikçe bu iş bana saçma geliyor. tıpkı hard seltzer gibi.

Neyse :)


Efes bu çağrıyı duymazdan gelmedi. Sonuç olarak güzel bir pazar var burada. Zaten son zamanlarda farklı stillerde bira yapan bir şirket kendisi. (Ama siz yine de her fırsatta kraft kafasıyla üretim yapan mahallenizin dostu bira üreticilerimizi tercih ediniz)


Fotoğrafta gördüğünüz gibi etiket ve tasarım oldukça hoş ,ben beğendim. Tadıma gelince fotoğrafa biraz filtre uygulamıştım ama beklediğimden de sarı rengi. Glutensiz özelliğinden dolayı Karabuğday maltı kullanılmış. Sanırım arpa maltı da var ama bir şekilde gluteni seyreltilmiş ve çölyak hastaları için zararsız hale getirilmiş. Ben tadını beğendim açıkçası ama alkol oranını düşük buldum. Tercih eder miyim ? Ederim tabi 40 yılda bir ama Normal Efes, Bomonti ya da Marmara Gold'u daha öncelikli tercih ederim.


Tuborg Bohem


Tuborg'un yaz başı çıkarttığı ve ilk gördüğümde etiketi ile ilgileri kendisine çeken bir biraydı Tuborg Bohem. Tarifinde Alman, Amerikan ve Çek şerbetçiotlarıyla yapılmış lager tipi bira diye geçiyor. Adını Çek'lerin Bohemia şerbetçiotlarından alıyor.

Birayı denediğimde çok tutmadım açıkçası ve bir daha da içmedim. Bana hitap etmedi. Düşük alkollü lager'de hakkımı bu bira yerine Marmara Gold'dan kullanıyorum.

Ama yorumlardan okuduğum kadarıyla seven de az değil.


Ben koleksiyonluk olarak etiketine bayıldım. Limitli üretimmiş. Uzun zamandır görmüyorum zaten. Belki gelecek yaz tekrar üretirler.



Sevabıyla günahıyla 2021 yılını kapatıyoruz arkadaşlar. Daha çok bira içmek, daha çok pub gezmek, mümkünse yurt dışına çıkmak, mümkünse daha çok koleksiyon toplamak ve mümkünse daha çok içerik üretmek dileklerimle.


Seneye görüşürüz. :)

Not: Buraya kadar gelenlere kısa bir Marvel taktiği.


2022'nin ilk yazısı Belgrad Pub Turu olacak.






Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page