top of page

Birasal Gelişmeler -> 2022 Ocak



2022 yılının ilk "Birasal Gelişmeler" formatından herkese merhaba. Ocak ayında bulabildiğim gelişmeleri bu yazı altında toplamaya çalıştım. Umarım atladığım bir şey olmamıştır.

2020 Haziran'ından bu yana ilerletmeye çalıştığım bu formatın diğer yazılarına aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.




Unutulmamalıdır ki bu format çabuk tüketilmesi için hazırlanmıyor. Uzun uzun yıllar Türkiye'de biracılığın arşivlenmesi, açılıp tekrar tekrar bakılması için var. Eğer atladığım bir gelişme varsa şimdiden özür diliyor, yazıya eklenmesi için bana Instagram'dan ulaşılmasını rica ediyorum.


*TUBİKOK, 6. Türkiye Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Buluşması'nı Duyurdu...

*Türkiye'nin ilk Ticari Double IPA'sı Trokya - Astro ve Sanayi1A Lansmanı

*Malt Hülasasına Gelen Deli Dumrul Zamları

*Feliz Kulpa IPA Duyusu (Gizemli)

*Mikkeller Beer Celebration Copenhagen

*La Puerta'nın Meşeli Sürprizi

*Alkolsüz ve Kalorisiz Şerbetçiotu Lezzeti: Lagunitas Hoppy Refresher


*TUBİKOK, 6. Türkiye Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Buluşması'nı Duyurdu...



Mensubu olmaktan çok mutlu olduğum Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü 5 Mart tarihinde 6. Türkiye Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Buluşması'nı duyurdu. Pandemi sebebiyle iki yıl ara verilen bu güzel etkinlik eğer son dakika bir aksilik çıkmazsa artık nihayet bu sene yapılıyor. Buluşma, Küçükçiftlikpark'da yapılacak. Hem koleksiyonerler hem de ev biracıları stand kuracak. Ayrıca bira sektörü temsilcileri de orada yer alabilir. Özellikle ev biracılığı için malzeme üretenler. Oyunlar, atölyeler, tadımlar bu sene de olacak. Detaylar henüz açıklanmadı ama tarih yaklaştıkça açıklanacaktır.


Ek olarak bu yarışmanın geleneği olarak bir de ev birası yarışması gerçekleşecek. Ev birası yarışmasında detaylar için Türkiye Ev Biracıları Forum'unda başlık açılmış. Yarışma için detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Jüri listesi bir hayli zengin. Özellikle kraft bira üreticilerinin de katılacak olması oldukça hoş olmuş. Hali hazırda üretici olmayıp bilgisine güvendiğim üyeler de var.

Bu sene Kraftmaster kategorisi de var ve kazanan ev biracısının birasını Knidos Brewery üretecekmiş.


En son 2019 yılında düzenlenen aynı yarışmada, yani 5.Türkiye Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Buluşması'nda "kraftmaster" kategorisi kapsamında ilan edilen reçeteyi en iyi uygulayan Murat Aktaş bu ödüle layık görülmüştü. Birası Pablo Bira tarafından, etikette "MJ" imzasıyla üretilmiş ve yaklaşık bir yıl raflarda kalmıştı. American Pale Ale türünde ve baya da lezzetliydi valla.



*Türkiye'nin ilk Ticari Double IPA'sı Trokya - Astro ve Sanayi1A Lansmanı


Edirneli bira üreticisi Trokya, Edirne'deki şahane taproom'dan sonra Türk biracılığı için güzel işler yapmaya devam ediyor. Bu ülke şartlarında Türkiye'nin ilk Double IPA stili birasını çıkaran Trokya'yı öncelikle bu cesareti için tebrik ederim. Çünkü bu biraya karakterini kazandıran en önemli hammadde şerbetçiotu ve bu otlar maalesef ithal. Zaten satış maliyeti de çok yüksek bir bira oldu. Neyse bu tatsız son iki cümle burada kalsın.


Bu stilin üretileceğini İzmir'deki Rastİzmir'de yapılan 1. Milli Craft Bayramı buluşmasında Trokya ekibinden Alper Özyakalı ve Yelkin Çolak'dan off record olarak öğrenmiştim. Çıkmasını bekliyordum.

İşte karşınızda Astro (Double IPA)

Etiket elbette Pata Studio tarafından tasarlandı.


Biranın ilk kez tüketici ile tanışması 16 Ocak 2022 tarihinde Sanayi1A'da gerçekleşti. Hem de fıçıdan içildi. O gün dört tane falan fıçı bitti diye biliyorum. Hava aşırı soğuk olmasına rağmen bira severler gayet talep göstermiş. Bu sayede ben de özellikle TUBİKOK'dan uzun zamandır görmediğim dostlarla karşılaşmış oldum. Sanayi1A'nın harika ev sahipliği, Trokya'dan Alper Bey'in ilgisi ve yorumları merak edip sorması güzel dialoglar mutlu yüzler. Güzel bir gündü. Yolu açık olur umarım.


Untappd verified mekan olan Sanayi1A'nın ekranından Astro'ya ilk taleplerin nasıl olduğunu şöyle bir görselle anlatmak istiyorum :)


Bulduğunuz yerde içiniz, özellikle fıçıdan yakalarsanız asla kaçırmayınız. Buram buram acılık, buram buram tropikal aromalar içeren %7.3 alkollü ve 65 IBU'lu bira olmuş. Fıçıdan taze içildiği için mi öyle bilmiyorum aslında ama acılığı biraz fazla buldum. Bu birada aromaların daha baskın olmasını beklerdim. Bitterlik seven bir IPALover olarak benim hoşuma gitti ama tür beklentisi olarak biraz üzerine düşünmedim değil. Bu konuda yazının bu bölümünü okuyanlar fikir alışverişi için yazarlarsa çok memnun olurum.

Yerli Kraft Bira Listesi'ne ekleyecek bir bira daha çıktı. Bu yazıdan sonra orayı gözden geçireceğim ve yeni biraları ekleyeceğim. Boş durmak yok.


*Malt Hülasasına Gelen Deli Dumrul Zamları


Günümüzde en basit içki tarihi kitaplarını açsanız, biranın bir "halk" ya da "işçi" içkisi olduğundan bahseder. Soylu olmayan sınıfın evlerinde yaptığı, iki soluklanma ya da sohbet etmek, bir araya gelmek için aracı görevi gören içkilerden biriydi. Günümüzde Avrupa ülkeleri ve ABD için hala böyle aslında. Peki Türkiye.... Yıllar içindeki zamlar geldi birikti ve en sonunda içinden çıkılamaz bir hal aldı. Nedeni %47 civarlarındaki ÖTV zammı. Bu arada sadece biraya değil, tüm içkilere büyük zamlar geldi. Ama burası bir bira bloğu.

ÖTV zammının yanında, hammedelerin, üretmek için kullanılan enerjinin maliyetleri de devasa biçimde yükseldi. Her üründe olduğu gibi... Ama içtiğimiz bira artık alırken 5 kere düşünmemiz gereken bir fiyata yükseldi. Artık bir pub'a gitmek keyifli değil, üzerine düşünülmesi gereken bir aktivite halini aldı. Çünkü her şeye %100'e yakın zam gelirken, çoğumuzun geliri böyle artmadı ve günden güne düşen alım gücümüz her ürün de olduğu gibi birada da canımızı sıktı.

Bu ortamda perakende satışlar kadar, pub satışları da çok yara aldı elbette. Bu süreçte gücü yetenler, dışarıda soluklanacaksa en azından favori bir mekan belirleyip oraya giderlerse bu çark bir şekilde döner.

Umarım bu günler geçer. Umarım ülke ekonomisi deneme tahtası olmaktan kurtarılır. Ya da umarım hepimiz Avrupa'da iş bulur ve oraya taşınırız. Herkese bol şans.


*Feliz Kulpa IPA Duyusu ( Troll Değilse :) )


İzmirli kraft bira üreticisi Feliz Kulpa'nın brewmaster'ının da arasında olduğu İzmir Ev Biracıları Kulübü üyelerinin paylaşımlarında Feliz Kulpa'nın yeni IPA stilindeki birasının tadıldığına yönelik paylaşımlar oldu. Hayrolsun diyelim. Bi' IPA sever olarak sevindim. Umarım yakın zamanda raflarda görürüz.


*Mikkeller Beer Celebration Copenhagen Duyuruldu...

Genel olarak her yıl Mayıs ayının başlarında yapılıyor Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC). 2020 yılında pandemi şoku sebebiyle iptal olmuştu. Hatta o yıl aslında Ekim ayına ertelenmişti ama corona üstümüze kabus gibi çökünce yine yapılamadı. 2021 yılında da Mayıs diye yola çıkılmış ama 18-24 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılabilmişti. Bu sene artık normal zamanında yapılması öngörülüyor ve 13-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek.


200 civarında bira üreticisinin dev bir alanda bir araya geldiği ve muhtemelen bira denemekten damağınızı hissetmeyecek noktaya geleceğiniz bir etkinlik olacak. Yanı bunu mesela oktoberfest ile karıştırmayın. Orada genel olarak tek bir bira türü içerken, burada farklı farklı stiller, aynı stilin farklı üreticiler tarafından yorumlanışı gibi muazzam bira içme deneyimine sahip olursunuzdur muhtemelen. Öyledir herhalde. Hiç gitmedim ki, 2020'de niyetim vardı pandemi olunca yalan oldu. Bu yıl giderdim diyeceğim ama marketten bira alırken bile hayatı sorguladığım için "yok" diyorum "kalsın sonra giderim elbet."

İlgilenenler için buyrun Facebook linkleri;



*La Puerta'nın Meşeli Sürprizi



Evet gelelim bir başka ilginç olaya. İzmir'in en güzel publarından biri La Puerta'dır. Sadece bira çeşitliliği olarak değil kokteyl zenginliği, mutfağı, ortamı, dekoru, müzikleri vs vs. Son dönemde musluk ayırdığı kraft biraların, ilk zamanlarındaki fiyatlamalarını bence o biraların aleyhine yapıp bir kaç hafta sonra düzeltiyor olsa da kalite olarak hakkını yememek lazım kesinlikle. Önemli bir değerdir.

Bir de Meşeli'miz var. Canımız ciğerimiz Gara Guzu'nun 2020 Ocak ayında heyecan ve tartışmalarla Jameson fıçılarında beklemiş olan stout türündeki "Meşeli". Tartışmalar demiştim di mi ? Onu yazmıştım, bilmeyenler ya da hatırlamak isteyenler için. Tam bi' "Meşeli Vakası" gerçekten :)


La Puerta bu ay bitmeden bir duyuru yaptı. Meğer "Meşeli" ilk çıktığında bu biraları fıçılamış ve depolarında saklamışlar. Yani 2 yıl boyunca meşe fıçısında kalamayacağına göre böyle olmuş gözüküyor. Bu konuda bir açıklama yok sadece benim tahminim. Şubat ayı boyunca her hafta şube değiştirerek Alansak ve Mavişehir'deki iki şube arasında gidip gelecek. Fiyatı ve söz konusu stok hakkında yine bir bilgim yok. Bu yazıyı yayınladıktan yaklaşık bir hafta sonra İzmir'de olacağım. Bi' gidip görmek var kafamda ama fiyatı görmekten korktuğum için pek ayağım da gitmiyor. Neyse bakacağım. Gitmiş olan ya da bilgisi olan ve bu yazıyı okuyandan rica etsem de bana bilgi verebilirse çok sevinirim.


*Alkolsüz ve Kalorisiz Şerbetçiotu Lezzeti: Lagunitas Hoppy Refresher

Son zamanlarda dünyada alkolsüz bira, glutensiz bira ya da hard seltzer denilen alkollü meyveli soda gibi icatlar beğenilmeye başlandı. Hard seltzer'i yurt dışında orta-büyük ölçekli bira üreticileri bile üretmeye başladı artık. Bu ne işini sevmemek ve para gözlülüktür bilemiyorum. Neyse bu konuda muhafazakarım, belki de yobazım :) Tek dert bu olsun.


ABD'li bira üreticisi Lagunitas, değişik bir şey denemiş ve şerbetçiotu barındıran ferah, alkolsüz soda üretmiş. Amerikan IPA türünde kullanılan tropikal lezzetlerin geldiği ve biraz da acılık için kullanılan şerbetçiotları eklenmiş. Bu anlamda aslında alkol almak istemeyen, ama meyveli şekerli şeyler değil de şerbetçiotundan gelen güzel ve doğal aromaları aşeren insanlar için oldukça güzel bir icat olabilir bu. İçeriğinde malt olmadığı için kalori ya da gluten de içermiyor. Sadece şerbetçiotu notalarını kimyasal olarak belirgin hale getirmek için bir miktar bira mayası eklenmiş ama içerisinde şeker olmadığı için bu maya alkol üretmemiş. Bu şekilde anladım yani.

Ben beğendim valla. Ülkeye gelse içerim, gayet diet bir ürün. Hem de bayıldığım şerbetçiotu aromalarını da almış olurum. Bir IPA lover olarak zaten IPA türünü daha çok o güzel şerbetçiotu aromaları için içiyoruz. Maltların güzel tadını hariç tutuyorum.

 

Birasal gelişmelerden şimdilik bu kadar. İlerleyen aylarda umarım bir sürü gelişme olur ve buralarda yazmakla bitiremem, haftalarımı aylarımı alır. Herkese bol keyifler, sağlıklı günler :)

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page