top of page

Birasal Gelişmeler -> Eylül 2020


Eylül yazısının girişini ve kapağını pandeminin başında iptal olduğu duyurulan Oktoberfest'i anarak başlamak istiyorum. Bu yıl 19 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında yapılacaktı. (Zaten her yıl benzer tarihlerde yapılıyor) 1800lü yıllardan bu yana devam eden Münih merkezli Oktoberfest, başladığı tarihten bu yana sadece savaş gibi sebeplerle birkaç kez iptal edilmişti. Maaleef 2020 yılında da böyle bir durum yaşandı. Eğer bu yıl pandemi olmasaydı önceden biletini ve hostel rezervasyonlarını yapmış bir bira sever olarak ilk kez hacı olma güzelliğini yaşayacaktım. Artık 2021'ye nasip diyorum.

Türkiye'de bazı güzel publarda sosyal mesafeli olarak oktoberfest kutlanıyor. Hatta fest'i kaldırıp buna sadece oktober diyenler de var. Sağlıklı günlerde elbet yeniden kutlamalar yapılır. Prost.


Eylül ayı boyunca hiç bir yazı paylaşmamış olabilirim. Evet bırakın oturup bir yazı tamamlamayı, dizi izlerken bile konsantrasyon sorunu yaşayan biri olup çıkmış olabilirim. Ancak bira dünyası öyle mi ? Maşallah bu ayı da boş geçmemişler dünyanın dört bir yanında farklı haberlerle bu yazıyı da zenginleştirdiler.

Bişey soracağım.. O pub bu pub baya geziyorsunuz he ? İyisiniz heeee ? Neyse..


Bu ayın konu başlıkları şu şekilde oldu;


* Breaking News: Yerel Bira -> 2Köprü

* Hatay'da Yeni Kraft Bira Üreticisi; Antiochs Brewery

* Trokya Bira'nın "Kuzgun"u - Etiket Ödülü - Read October'a Konu Olan Makale

* Feliz Kulpa - Queen Smyrna Bira'nın Etiket Tercihi | Berk Fidan katkılarıyla

* 3KAFADAR - Okto (Helles) Ekim Ayında Bizlerle

* Anadolu Efes Şerbetçiotu Hasatı ve German Pils (Oktoberfest Birası)

* Deneysel (Çılgın) Ev Biracısı Taxym'den -> Probiyotik Bira

* Rumen Kraft Üretici Hop Hooligans'ın FILIA ile İş Birliği ve HopHooligans Taproom

* Bulgaristan'da Bir Buluşma ->2. Plenary Council of Independent Breweries

* Prag'daki tarihi U Fleku Pub'ının Turist Hamlesi ve Tartışmalar

* Trappist Rochefort'den Triple Extra Duyurusu

* Abinbev'in Messi Tasarımlı Biraları



* Breaking News: Yerel Bira -> 2Köprü

O zaman hemen Trokya Bira ile bağlantılı bir haber var. Yazıyı yazdığım son gün TUBİKOK Başkanı Cem Atay tarafından duyuruldu. Ekim duyurusu olsa da şimdi 3-4 günün hesabını yapmayıp Eylül gelişmelerine giriyorum bunu.


Trokya ile bağlantılı olduğunu nereden anlıyoruz. Trokya şişesinin arkasına bakarsanız şirket isminin aslında "Edrene" olduğunu göreceksiniz. Tıpkı Gara Guzu biralarının, aslında Atak isimli bir şirkete bağlı olması gibi. Bir de 03.10.2020 tarihinde İstanbul'da yapılan Trokya Kuzgun lansmanı sonrası 04.10.2020 tarihinde Edirne'deki tanıtım için Cem Atay da Edirne'ye gitti. İşte orada sürprizi patlamış kendileri :)


Trokya başlığının sonundaki o yabancı makaleyi okursanız sonlarına doğru göreceksiniz. Trokya'nın ortaklarından Alper Bey makalede Trokya'nın üç birayla durmayı hedeflemediğini, amacının her üç veya dört ayda bir farklı bir bira üreterek ülkeyi butik bira kültürü konusunda eğitmeye yardımcı olmak ve Türkiye'deki insanların da bunu içmesini sağlamak olduğunu belirtmişti. Ancak ikinci markayla, sadece bulunduğu bölgede bulunarak, bu kadar hızlı bir şekilde #drinklocal mottosu üzerine bir şey yapacağını tahmin etmiyordum. Bence çok güzel iş. İstanbul'da oturan bir kraft bira sever olarak bira seven arkadaşlarımla Edirne, Trakya tarafına bira yolunda haftasonu kaçamağı yapmak için gayet iyi bir fırsat. Ciğer de yeriz. :)


*Hatay'da Yeni Kraft Bira Üreticisi; Antiochs Brewery

2020 yılında güzel şeyler de oluyor. Mesela ülkemizden yeni bir kraft bira markasının (11. marka oldu) çıkması gibi. Bu güzel gelişmeyi Türkiye Ev Birası ve Bira Koleksiyonerleri Kulübü başkanı sevgili Cem Atay duyurdu.



*Trokya Bira'nın "Kuzgun"u - Etiket Ödülü - Read October'a Konu Olan Makale

Trokya Bira, bu yılın başında duyurulmuş ve ansızın gelmeleri, hikayeleri, kuruldukları yer, isim, bira stilleri, farklı etiketleri vs derken kısa bir süre içerisinde Türk kraft bira dünyasına hızlı giriş yaptılar. Sormadım ama ilk dönemlerdeki reçetelerini de iyileştirdiklerini düşünüyorum. Son zamanda içtiklerime dayanarak yapıyorum bu yorumu.

Eylül ayı içerisinde ise Trokya Bira'nın ortaklarında Alper Özyakalı, IG hesabından attığı story ile yeni bira duyurusunu gerçekleştirdi. İsmi "Kuzgun"

03.10.2020 tarihinde de Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü ev sahipliğinde Kuzgun'un tadım etkinliği gerçekleştirildi. Açıkçası çok istememe ve bira kulübünden dostları da özlememe rağmen bu etkinliğe virüs endişesi sebebiyle katılamadım. Daha sağlıklı günlerde bir arada olma özlemi içerisindeyim.


Trokya'nın Eylül ayı içerisindeki güzel gelişmeleri bununla da sınırlı değil elbette. Üstte de dediğim gibi, reçeteleri kadar etiketleriyle de öne çıkıyor Trokya. Her etiketinin tahmin etmekte zorlandığınız ancak aslını duyunca hayran kaldığınız hikayeleri var. Etiketlerini ise Londra yerleşikli Pata Studio adlı tasarım şirketi yapıyor. Trokya ve Pata Studio, bu tasarımlar ile PentAwards 2020'de bronze madalya aldılar. Araştırmalarıma göre PentAwards, dünya çapında paketleme, etiket tasarımlarına ödül veren saygın ve ciddi bir organizyon(imiş).


Pata Studio ve Trokya Bira'yı bu başarıları için tebrik ederim.

Evet gelelim Read October makalesi konusuna. Bu makale aracılığı ile haberim oldu, İstanbul'da yaşayan Paul Benjamin isimli bir gazeteci varmış ve incelediğim kadarıyla da içerikleri keyifli sayılabilecek yabancı October Bira Dergisi'ne Trokya'nın hikayesini anlatmış. Aynı dergi 2018'de Gara Guzu'nun da hikayesini paylaşmıştı.

Makalede Trokya hakkında bildiklerim kadar bilmediklerimi de içermiş ve Trokya'nın gelecek için planları beni heyecanlandırdı açıkçası.

Makaleye linkten ulaşabilirsiniz: https://oct.co/essays/trokya-brewery-turkey



*Feliz Kulpa - Queen Smyrna Bira'nın Etiket Tercihi...


İzmirli kraft bira markası Feliz Kulpa, Ağutos ayında siyez buğdayından yapmış oldukları Queen Smyrna buğday birasını satışa çıkarmıştı. Şahsımın :) bira İstanbul'a geldiği ilk günlerde alıp denediğimi ve oldukça da beğendiğimi buraya not olarak ekleyeyim.

Efendim biranın yerel ürünler kullanması ve Anatolian Wit olarak kendini sınıflandırması derken, Instagram'da severek takip ettiğim Berk Fidan'ın birayı ve etiketini yorumladığı paylaşımına denk geldim. Bira etiketi hakkındaki fikirleri ve tanıtım yazısının İngilizce olması dikkatini çekmiş. Açıkçası benim de dikkatimi çekmişti ama çok üzerinde durmadım. Paylaşımında kendisi bunu yazdıktan sonra nedenini sormuş ve Feliz Kulpa'da buna yanıt vermiş. Buyrun aşağıda görselde detayları bulabilirsiniz. Görseli tıklayarak hem ilgili paylaşıma gidebilirsiniz hem de Berk Fidan'ın yaptığı şekilde etiketi 360 derece görebilirsiniz.

* 3KAFADAR - Okto (Helles) Ekim Ayında Bizlerle


Aylık "Birasal Gelişmelere" ilk başladığım Haziran ayındaki içerikte "*3Kafadar -> Helles (Octo)" başlığı altına eklemiştim bu birayı.


3Kafadar'dan Hakan Özkan'da Haziran sonu Okto müjdesini şu paylaşım ile vermişti.


O zamandan bu zamana çok bekledik ve nihayet artık içebileceğimiz müjdesini aldık :) İsimden dolayı (Okto - oktoberfest) çıkarmak için acaba Ekim ayı bilerek mi beklendi, yoksa biranın olgunlaşması için zaman mı gerekti, yoksa pandemi dönemi zaten işleri zor olan kraft bira üreticileri için başka başka detaylar mı vardı bilemiyorum. Ancak sonuç itibariyle biralarına hayran olduğum, bira yapmışlarsa içeriz dediğim 3Kafadar'ın yeni Helles stilindeki birasını Ekim başı itibariyle çeşitli çeşitli noktalardan bulabileceğiz. Çıktığı gibi almak, tatmak ve paylaşmak için sabırsızlanmaktayım. Umuyorum limitli üretim ya da sadece bu aya özgü değildir ve hep içeriz.



* Anadolu Efes Şerbetçiotu Hasatı ve German Pils (Oktoberfest Birası)

Anadolu Efes'in Bilecik Pazaryeri'nde kendi biraları için yetiştirdiği şerbetçiotu tarlaları var. Her yılın Eylül döneminde ise hasat yaparlar. Son birkaç yıldır şerbetçiotu hasatlarını keyifli bir hale getirirler ve misafir ağırlayarak bunu bir şölen havasında gerçekleştirirler. Açıkçası bu tip organizasyonları Türk biracılığı adına değerli buluyorum. Yeter ki influencercılık oynanmasın.

Anadolu Efes'in hasat ve ürettikleri değer ile ilgili Instagram paylaşımı için: https://www.instagram.com/p/CEYzz9lgP5C/


Anadolu Efes'in bu yılın şerbetçiotu hasatı ile ilgili paylaşımı

Anadolu Efes'in bira ustalarından Koray Anar'ın bu şerbetçiotu hasatında güzel bir haber paylaşımı da oldu. İzmir'deki mikrobrewery tesiste, Ekim ayı için yani sosyal mesafeli oktoberfest kutlamaları için sınırlı miktarda German Pils üreteceklerini duyurdu. Ekim ayına girdiğimiz bu günlerde ise birayı sınırlı sayıdaki güzel pub'larda bulabiliyoruz.

Kim bilir belki pandemi olmasaydı Eats And Beats'in İzmir Arena'daki Oktoberfest kutlamasında bu biradan litrelerce içebilecektik. Sahi geçen sene ne güzeldi bu festival. İstanbul'da ikamet eden birisi olarak sırf bu güzel festival için haftasonluğuna İzmir'e gitmiştim falan.. Delilik mi ? Sanmam :)





Geçen seneki Eats And Beats oktoberfest'den bir story'imi paylaşmak istiyorum izninizle. Umarım bu günler tekrar gelir.






* Deneysel (Çılgın) Ev Biracısı Onur Akyıldız'dan (Taxym-ABBAS) -> Probiyotik Bira

Efendim daha önce Türkiye Bira Koleksiyonerleri ve Ev Biracıları Kulübü'nün her Mart'da gerçekleşen Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Buluşmaları ya da Brewstival etkinliklerine gelmiş olanlar öyle ya da böyle Taxym-ABBAS'ın standına uğramıştır. Bu etkinliklerde kulaktan kulağa bir söz artan hızla yayılır -> "Şuradaki standlarda Taxym'in biralarını kesin için zaten baya bir insan birikti başında." gibi...

"Farklı" stil dediğimiz biraları zaten çok güzel yapan Onur Akyıldız, monotonluktan sıkılıyor ve ara ara deneysel biralar yapıyor. Mesela hatırlıyorum 2019 Ağustos ayında gerçekleşen Brewstival'da salatalıklı birasını içmiştim. Alkollü kafam yanlış hatırlamıyorsa karpuzlu birası da vardı. Çok hoşlardı çok güzellerdi. Bu sene de farklı farklı deneysel biraları oldu. Bunları ayrı bir yazıyla derleyeceğim. Zaten Onur Akyıldız'ın instagram hesabına bakanlar görecektir, maksat bir arada toplanan yazı oluşturulması.

Son deneyi ise Saccharomyces Boulardii mayası ile yaptığı probiyotik bira.

* Rumen Kraft Üretici Hop Hooligans'ın FILIA ile İş Birliği ve HopHooligans Taproom

Benim Hop Hooligans ile tanışmam 2019 Kasım ayında Bükreş'e gitmem ile başladı. Bükreş'e vardığımın ilk saatlerinde daha eşyalarımı bırakmadan yol üzerinde önceden işaretlediğim The Beers isimli pub'a gidip orada karşılaştım kendisiyle. IPA, NEIPA stillerine hayran kaldım ve Bükreş gezimin devamında da diğer stillerini olabildiğince denemeye çalıştım. Biralarını teneke kutulara koyuyorlar ve etiket tasarımları da çok güzel. Neyse hop hooligans'ı övmeye belki başka bir yazı ile devam ederim.

Hop Hooligans Eylül ayında Kar Amacı Gütmeyen Kuruluş Centrul FILIA kadın şiddetine farkındalık amacıyla "STRONGER TOGETHER" etiketli New England IPA stilinde bira üretmiş. Hatta ilk üretim çok hızlı tükenince ikinci üretime geçmişler. Gara Guzu ailesinden Akgonca Besi (suruden ayrı) de Instagram hesabından paylaştı.



Romanya'ya gittiğimden beri ara ara söylerim. Romanya, özellikle başkent Bükreş, pub kalitesi ve kraft bira markaları açısından bence underrated bir yer. Pandemi işleri bitince (biterse) mutlaka tekrar gideceğim. Hop Hooligans, Bükreş'de bir taproom açmış. Haberiniz olsun, bir gün olur da yolunuz düşerse mutlaka gidin.


* Bulgaristan'da Bir Buluşma -> 2. Plenary Council of Independent Breweries


Ara ara bakıyorum da Avrupa virüsü atlatmış da bu iş sadece bizim başımıza kalmış gibi hissediyorum. Elbette Avrupa'da da Oktoberfest ya da Mikkeller Beer Celebration gibi çok büyük etkinlikler iptal oldu. Ama yine de AB sınırları içerisindeki katılımcıların gelebileceği ufak çaplı ama harika etkinlikler devam ediyor. Etsin tabi ki, gözümüz yok.

Konu Hop Hooligans'dan açılmışken, bu "biracılar buluşmasını" hop hooligans'ın paylaşımından gördüm. 26 Eylül 2020'de Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da yerel(Bulgar) ve başka ülkelerden davetli 16 kraft bira üreticisinin katıldığı bir buluşması gerçeklemiş. Geçen sene çok güzel geçince bu sene ikincisini yapmışlar. Bulgaristan ile komşu olmamız bakımından katılımcılar arasında gözüm Türk kraft bira üreticilerini aradı ister istemez ama tabi pandemi sebebiyle öyle ülkeden çıkış çok zor olduğu için ya gidilemedi ya da belki de davet gelmedi o ayrı.

Festivali detaylıca yazan Bulgarca bir site var. Google Chrome translate ile Bulgarca'dan Türkçe'ye güzelce çevrilebiliyor.

Meraklıları için buyrun link

Katılan breweryler sıralı tam liste:

*Fehér Nyúl (Macaristan) - https://www.instagram.com/fehernyul_fozde/

*The Garden Brewery (Hırvatistan) - https://www.instagram.com/gardenbrewery/

*Browar Stu Mostów (Polonya) - https://www.instagram.com/browarstumostow/

*Pelta Brewing (Bulgaristan) - https://www.instagram.com/peltabrewing/

*Totenhopfen (Lüksemburg) - https://www.instagram.com/totenhopfen/

*Dealbreaker (Macaristan) - https://www.instagram.com/dealbreakerbrews/

*Hop Hooligans (Romanya) - https://www.instagram.com/hophooligans/

*Dry & Bitter Brewing (Danimarka) - https://www.instagram.com/dryandbitterbrewing/

*Sudaka (Bulgaristan) - Instagram hesaplarını bulamadım, ne alaka !

*Kazan Artizan (Bulgaristan) - :(

*Cervecera Península (İspanya) - https://www.instagram.com/cervecerapeninsula/

*White Stork (Bulgaristan) - https://www.instagram.com/whitestorkbeer/


Belki pandemi biterse ve seneye aynı festival olursa, TUBİKOK'un organize edeceği bir tur ile gidilebilir. Hatta bu sefer belki bizden bir kraft bira üreticisi davet edilir falan. Bunlar konuşulsun :)


* Prag'daki tarihi U Fleku Pub'ının Turist Hamlesi ve Tartışmalar

Prag'a gidince biraya az çok ilgisi olan turistler mutlaka bira içecek tarihi bir pub arar. -Aslında bu bira ile ünlü her şehir/ülke için böyledir- Ancak Prag ya da komple Çek Cumhuriyeti direkt olarak lager stili biralar ile özdeşleşmiş olduğu için bu publar nokta atışı olur elbette. Prag'da mutlaka lager'den farklı stiller bulunduran "modern" publar da var ama Çek Cumhuriyeti - Prag kültürünü/muhafazakarlığını yansıtan publar değil buralar.

Prag'a gidip böyle bir pub arıyorsanız U Fleku işte bunlardan biridir. 2016 yılında Prag'a gittiğim kısa zamanda değerini bilememiştim burasının. Keşke tekrar gitsem de sömürsem :)

U Fleku, siyah lager birası ile meşhur. Çok uzun zamandır sadece koyu lager bira üretiyor. Ancak 25 Eylül itibariyle açık renkli (sarı) lager (Světlý Ležák) bira da üreteceklerini duyurdular. Ben haber Twitter'da takip ettiğim İçki Kültürü hesabından öğrendim.



Araştırmacı gazeteciliğimi kullanarak twitter'da biraz araştırma yaptım. Kim olduğunu bilmediğim ama yetkili bir abiye benzeyen hesaplar, U Fleku'nun bunu turist tavlama amaçlı olduğunu yazmış. Turistler siyah lager biradan pek hoşlanmıyorlarmış ve U Fleku da Prag'da turistik bir bölgede olması sebebiyle ürettikleri biralar yerel halka pek ulaştıramıyormuş. İlginç geldi böyle bu şekilde yorumlanıyor yani.

Ancak yine de bu insanlar Avrupalı bunca yıl bu güzel tarihlerine kültürlerine sahip çıkıyorlar. Zaten siyah lager üretmekten vazgeçmemişler de yanına açık renkli lager bira eklemişler diye yorumladım. Zaten başka tweetlerde de sarı renkli lager'ı ilk etapta tek üretim olarak gerçekleştireceklerini ve bu yeni lager bitene kadar ikinci üretime başlamayacaklarına yönelik bir bilgi var.

Bir yandan U Fleku bu yeniliği U Fleku'nun sahibinin bu tarihi yeri devralışının 100. yılı şerefine olduğunu söylüyorlar.

İşte sarı bira ve siyah bira ikilisi


Sarı lagerları 500 adet 75 cl'lik şişelere de koymuşlar ve her bir şişeye numara vermişler. Dolayısıyla aslında koleksiyonerler için ayrı bir güzellik yapmışlar diyebilirim.

Ne diyelim hayırlı olsun. Umarım yolumuz Prag'a düşer ve hem sarı birayı hem de siyah birayı doya doya içeriz, sağlıklı günlerde.


* Trappist Rochefort'den Triple Extra Duyurusu

Belçika'daki trappist bira markası Rochefort yeni bira duyurusunda bulunmuş: Triple Extra


Zaten bu markanın quadrupel, dubbel ve belgian strong dark ale olmak üzere üç stil birası var. Şimdi buna tripel'i eklemiş oldular.

Tabi bu biraya kolay erişebilen dünyanın şanslı insanları hemen Untappd'de check - in yapmaya başlamış. ne mutlu onlara.

Her şey buna bağlanıyor ama bir gün pandemi biter de biz de Belçikalara gidersek mutlaka elbette hem orada tadacağız hem de bavulumuzda getireceğiz. (Euro 9 TRY değilmişçesine)


* Ab InBev'in Messi Tasarımlı Biraları

Dünyanın en büyük bira üretim gruplarından biri olan AB InBev, Budweiser ile Lionel Messi arasında uzun vadeli bir iş birliği imzalandığını açıkladı. Buna göre Budweiser çatısı altında bu partnerlik gereği Messi tasarımlı biraları görebiliriz.


Eylül ayı birasal gelişmelerin burada sonuna geliyorum. Bakalım Ekim ayında ne gibi gelişmeler görüp arşiv niteliğinde kaydedeceğiz.


Sağlıkla kalın, kraft biradan şaşmayın.


ŞEREFE

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page