Röportaj | Hatay Kraft Birası -> Antiochs
2020 Türk kraft biracılığı adına çok ilginç ve verimli bir sene oldu. Hali hazırdaki üreticiler portföylerine yeni türleri katarken, yeni bir markamız da oldu. İşte karşınızda Hatay'dan Antiochs Bira. Antiochs ile birlikte endüstriyeller hariç 11. markamız.
Hayırlı uğurlu olsun. (alkııışşş)
Türk kraft biracılığına yeni bir heyecan getireceğine inandığım Hatay yerleşikli Antiochs Bira'nin yaratıcılarını daha yakından tanımak ve tanıtmak için kendilerine gönderdiğim soruları sağolsun cevapladılar. (Spoiler: Özellikle son soruya verecekleri cevabı merak ediyordum)
Ufak bir tadım notu: Bardaktaki duruşuyla, köpük izleriyle, tadım sonrası ağızda kalan hafif baharat notlarıyla ben çok keyifli buldum bu birayı. Elinize sağlık Antiochs ailesi.
Buyursunlar;
*Öncelikle Antiochs kimdir, yaratımında kimler rol almaktadır ?
Antiochs ; 2 mühendisin kariyerlerini bir kenara bırakarak hayallerinin peşinde koştuğu bir hikayenin başlangıcı. Zeki Arusoğlu ve Ali Akgöl bu hikayenin baş kahramanlarıdır. Elbette sahne arkası ailelerimize ait 😊.
B. D. : Böyle harika işler bir noktada "hayatını değiştirmeye karar vermek" ile oluyor zaten. Tıpkı "her şeyi bırakıp pastane açmak" hayalleri gibi :)
*Etiketinizin ve bira isminizin hikayesi nedir?
Antiochs: İsim hikayemiz Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'nın eski adı olan Antioch'tan geliyor. Şehri fetheden kumandan Seleukos, zaferini babası Antiokhos’un ismini vererek şanlandırmak ister. Şehre Antioch ismini verir. Biz de Antioch ve Antiokhus'tan esinlenerek biramıza Antiochs ismini verdik.
Etikette bira yapımında kullanılan 4 ana hammaddeyi, Antiochs'un tarihçesine uyumlu olması için runik çizimlerle betimledik. Malt, maya, şerbetçiotu ve su.
*Kraft bira yapım aşamasına geçmek nasıl bir süreçti, hikayenizden biraz bahsedebilir misiniz ?
Antiochs: 2016 yılında özel bir şirkette çalışırken, iş sebebiyle birçok ülke gezme fırsatımız oldu. İtalya'da partner şirketimizde çalışan arkadaşımız Federico Marchesani bizi craft bira ile tanıştırdı. Salatalıklı, frambuazlı, vişneli biralar, IPA, APA, sour ale gibi türlü biraları deneyimledik. Bizim için tam bir bira aydınlanmasıydı. Daha sonra gittiğimiz her ülkede craft bira arar olduk. Japonya, Çin, Güney Kore, İtalya, Avusturya, İspanya ve Almanya'da tüm boş vaktimizi craft bira arayarak geçiriyorduk.
Tabii bu durum Türkiye'de ev biracılığına başlamamıza vesile oldu. 2 sene boyunca kit ve tam tahıl biralar yapıp ailemiz ve arkadaşlarımızla paylaştık. 2018'de Ali, evimin mahzenine daha profesyonel bir ekipman kurmayı teklif etti ve kendi imkanlarımız ile 100 litrelik bir HERMS sistemi kurmayı başardık. Daha da güzel biralar yapmaya başladık bu ekipmanla 😃.
(Temsili HERMS)
2019'da Ali (yine) bunu yapabildiğimize göre büyüğünü de yaparız dedi ve kendi işletmemizi kurmayı teklif etti. Ve böylece 2019 Eylül ayında şirketimizi kurduk. 16 Ekim 2020'de ise ilk ürünlerimizi siz bira severlerle buluşturmayı başardık. 🍻
*İlk biranızın türü 'blonde ale'. Bu türü seçmenizin özel bir sebebi var mı? Tarifte Hatay'a özgü lokal bir malzeme var mı?
Antiochs: Bugüne kadar en çok ve severek yaptığımız birayı ilk olarak yapmak istedik. Tarifte Hatay'a özgü bir malzeme henüz yok. Sonraki biralarımızda olmasını planlıyoruz.
*Kraft bira üretenlerin hatta ev biracılarının hayalleri güzel olur. Belki henüz erken ama başka türler de gelecek mi?
Antiochs: Ev biracısı iken sahip olduğumuz esneklik, maalesef ticari üretime geçince biraz sınırlanıyor. Çok kısa zaman içerisinde yeni çeşitleri eklemeyi planlıyoruz. 1 tanesinde de yerel malzemeler olması muhtemel 😊.
*Hatay ve çevresinde kraft biraya bakış ne ölçüde? Bu kavram biliniyor mu ? Gençler arasında özellikle nasıl görülüyor?
Antiochs: Elbette genç nesil yeniliklere çok açık. Kraft bira her ne kadar damaklara yabancı da olsa, Hatay'ın bir gastronomi şehri olması farklı tatları deneyimlemeyi ve benimsemeyi kolaylaştırıyor. Şu ana kadar şehrimizden güzel geribildirimler aldık .
*Kraft biralar şimdiye kadar hep Ege, Batı Akdeniz, Marmara tarafından çıktı. Siz ülkenin biraz daha doğu tarafındasınız. Bira markanız Hatay'da biraya bakışı ne ölçüde etkiler sizce ?
Antiochs: Sanıldığının aksine Hatay, özellikle Antakya, İskenderun ve Arsuz, kraft biraya aşina yerler. Bir çok noktada bizim biramız da dahil birçok yerli kraft biraları bulmanız mümkün.
*Son dönemde birayı fıçıdan taze içme bilinci yükseliyor. Publarla bu tip bir iş birliği, tadım etkinlikleri olacak mı?
Antiochs: En çok istediğimiz şey fıçı birayı yaygınlaştırmak 😊
Umarım yakın zamanda belli noktalarda fıçı servisimiz olacak.
*Kraft birada dağıtım ağını kurmak maalesef zor. Bunu nasıl aştınız/aşacaksınız?
Antiochs: Değerli distribütörlerimiz ile şu an Hatay, Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere birçok noktaya ulaştık. Umarım yakın zamanda daha çok noktaya ulaşacağız.
*Kraft bira üretmek adeta deli işi :) Türkiye'de kraft biraların geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Antiochs: Maalesef sadece kraft bira için değil, herhangi bir şey üretmek Türkiye'de çok zahmetli. Konu alkol olunca destekler daha da kısıtlı. Ülkede üretim oldukça geleceğimizi daha parlak görüyoruz. Tabii bu noktada milliyetçi davranıp yerli üreticiyi desteklemek gerekiyor. Bu noktada kraft bira sever insanlarımızın desteği daha da önem kazanıyor. Çok değerli ve başarılı kraft bira üreticilerimiz olsa da hammadde tedariği için yurtdışına muhtacız. Hayalimiz yerli hammaddelerle güzel ve kaliteli biralar üretebilmek.
*Endüstriyel biraları bırakıp yeni biralar denemeyi reddeden insanlara bir mesajınız var mı?
Antiochs: Endüstriyel içmeye devam etsinler lütfen... 😂 (duymak istediğim tam olarak buydu :)
Antiochs: Şaka bir yana, şu anda ülkemizin politikaları düşünüldüğünde, özellikle kraft ve ev üreticilerine karşı farklı bir bakış açısı mevcut. Endüstriyel ve kraft tüketimde bir denge var. Endüstriyel tüketim azaldıkça kraft sektörüne farklı yaptırımlar olacağını düşünüyoruz . Bu sebeple kraftın bilinirliğinin ve tüketiminin artmasını gönülden istememize rağmen dengenin bozulmasını şu an için iyi görmüyoruz. Endüstriyel tüketicisini krafta yönlendirmekten ziyade, endüstriyeli deneyimleyip keyif almayan damak zevki olan insanları kraftla tanıştırmak bizim için daha anlamlı.
B. D.: Son cevap anlamlı. Kraft bira ve ev biracılığının birden aşırı dikkat çekmesini istememek çok anlaşılır. Göze batan her şey baltalanmaya çalışıyor. BKNZ: 1 Şubat Ev Biracılığı Günü'nün çıkış hikayesi mesela ...
Bu zamana kadar içilen endüstriyel biralardan sıkılan ve farklı arayışlar içerisine giren insanların etiketiyle, hikayesiyle, farklı tatlarıyla, üreticiyle birebir iletişim sağlama imkanı bularak ne içtiğinin farkına varmak, kadehindeki içkinin coca cola olmadığını, her anlamda yaşayan bir şey olduğunu fark ederek içme deneyimi yaşamak çok başka. Bu zorla olmaz. Bizler anlatırız, hobimizi keyfimizi yazarız ama herkesin kendi aydınlanması kendiliğinden olur. Yurt dışı örneklerine baktığımızda, mikrobrewery portföyü çok zengin ve buralardan çıkan biraları içen insanlar da buna orantılı olarak fazla, evet. Ama biranın cennetlerinde bile endüstriyel marka dışında bira bilmeyen özellikle genç nesil insan baya fazla. Hard Seltzer gibi abudik şeylerin ABD'de rating yaptığı bir dünyada insanları bir yerlere yönlendirmeye çalışmak enerji kaybı. "Dış güçler" kraft üreticilere zorluk çıkarmasın yeter.
ŞEREFE - HAYIRLI OLSUN ANTIOCHS
Commentaires