Radler ve Efes Varım
Güncelleme tarihi: 18 Kas 2023
Efes Pilsen Varım'ı ilk ne zaman çıkardı tam olarak hatırlayamadım ama Ekşi Sözlük'de ilk entry 2018 Temmuz'da girilmiş. O dönem diğer Efes biralarına göre ucuzdu ve zaten o dönemde bile pahalı olan standart biralarına alternatif olma amaçlı çıkarılmıştı. 6.5 lira civarındaymış. Tasarımı biraz daha farklı, biraz daha genç kitleye hitap eden ve "VARIM" sloganını önde tutan bir üründü.
İlk varım, Pilsner stili çıkmıştı, merak edip almıştım ama tadını maalesef çok vasat bulmuştum. Sonra limon aromalısı çıkmıştı. Denememiştim bile. Ve aslında Efes, Türkiye'de ilk Radler/Shandy birasını 2020 yaz döneminde o zaman çıkarmıştı.
Şimdi karşımızda Efes'in üç farklı aromalı Radler/Shandy birası var. Elma - Şeftali - Greyfurt. Bu biralara değinmeden önce gelin kısaca Radler/Shandy nedir ve bu ikisinin farkı nereden geliyor onu bir anlatayım.
Radler/Shandy Nedir ?
Temel bir tanım yapacak olursak aslında bu tür, pilsner ile meyve sodasının karışımıdır dersek yanlış olmaz. Ancak limon olmak zorunda değil, Efes'in yaptığı gibi farklı meyve aroması da eklenebilir.
Genel olarak çok sarhoş olmaktan kaçınmak isteyen ama aynı zamanda tadı bira gibi olan bir şeyler içmek isteyen insanlar tarafından tercih ediliyor yurt dışında. Elbette yazın sahilde, belki festivalde, belki bir doğa yürüyüşünde çarpmasın ama hafifletsin ve serinletsin isteyenler için de tercih sebebi olabilmektedir.
Genç nesiller maalesef son dönemde standart bir bira türü yerine radler, hard seltzer, hoppy sparkling water gibi "kolay içimli" içecekler tercih ediyorlar. Yine yurt dışında ebeveynlerin 18 yaş altı ergen çocukları için "alkol alacaksa bare bunu içsin" mantığı ile daha çok tercih ettiği bir içecek olabiliyormuş.
Radler terim olarak Frans Kugler adlı bir hancı tarafından üretilmiş ve Güney Almanya tarafında kullanılıyormuş. Almanca'da "bisikletçi" anlamında da geliyormuş. Münih'in hemen dışında, Deisenhofen adlı küçük bir kasabada Radlermass ismiyle üretilmiş bir içkiymiş. (Bisikletçi litresi/kütlesi) diye çevrilebilir sanırım.
Rivayet şu ki, Münih'de ormanın içinden geçerek doğrudan kendi halinde bir pub'a giden bisiklet yolu yapılmış ve 1922 yazında yaklaşık 13.000 bisikletçi (resmi olmayan raporlara göre) bu meyhaneye gelmiş. E tabi yorgun ve bitkin. Kalabalığın, susuzluğunu ve bira açlığını giderecek kadar birası olmayan Kugler, bira stoğunu genişletmek için fıçılara limonata sodası eklemiş. Sonucunda üretilen bu içki Almanca'da bisikletçi anlamında gelen "Radler" olarak adlandırılmış.
Limonata(ya da farklı bir meyve) bira karışımı demiştik. 50-50 bir oran aslında bu işin standartıymış. Ancak daha az ya da daha çok da olabilir. Tamamen damak tadı. Genellikle %2.5 alkol oranına sahipmiş. Sadece pilsner ile değil weissbier ile de yapılan biralar varmış.
Radler aslında bir meyve birası da sayılabilir. BJCP'de 29. kategoride yer alan Fruit Beer. Ancak her Fruit Beer, Radler değildir. Fruit Beer, meyvenin nihai lezzette büyük rol oynadığı bir türdür. Radler ise pilsner ile meyve katkılı sodanın karışımı olan bir içecektir. Ekstradan Radler'in alkol oranı düşük olmalıdır ama Fruit Beer'larda yüksek alkollü biralar oldukça fazla.
Radler ve Shandy Arasındaki Fark Nedir ?
Aslında temelde ikisi de meyve aroması eklenmiş, düşük alkollü ve kokteyle benzeyen bira türleridir.
Radler ise Almanca'da bisikletçi anlamına geliyor ve shandy gibi narenciye-bira karışımıdır. Shandy bu biranın İngilizce ismi, Radler ise Almanya'daki adıdır desek çok fazla kasmayız ve hemen hemen aynı yola çıkar.
Efes Varım'a Göz Atalım...
Bu yazıyı yazarken aklıma Ritmix geldi :) "Üniversiteliler bilmez." 2005 yıllarında ritmix vardı. Aromalı, alkolsüz malt içeceği diye geçerdi. Ananaslısına bayılırsım, bira içiyormuş gibi gelirdi. Diğer aromalıları tatlı diye beğenmezdim :) Yıllar geçmiş valla. Reklamları da çok hoş ve farklıymış. 4-5 tane reklamını gördüm youtube'dan. Bir tanesini şöyle bırakayım. "Denemeye açık mısın?" çok güzel slogan.
Dünyada düşük alkollü, kolay içimli (hatta lıkır lıkır içimli) içecekler popüler olduğundan dolayı Anadolu Efes bu pazarı kaçırmadı ve Türkiye'de de bu trend yükselirken Varım'ı upgrade etti. Bizim ülkemizde ek olarak birada alkol oranı ne kadar artarsa neredeyse geometrik oranda artan bir vergilendirme söz konusu. Efes burada win-win yapmış.
Varım ise hem Radler olması ile kendisini ayırıyor, hem de düşük alkol/düşük vergi /ucuz fiyat. 33CL kutularda satılıyor, %3.5 oranında alkolü var ve şuan fiyatı 15 Türk Lirası. Şahsi fikrim, alkol oranı %2.5 olsaydı da boyutu keşke 50 CL olsaydı ve yine 15 TL olsaydı. Bu içecek lıkır lıkır gidiyorsa, 33 CL üzücü.
Varım; Elma - Şeftali - Greyfurt olarak üç farklı aromada çıktı karşımıza. En beğendiğimi en başa koymak istiyorum.
*Greyfurt; Ben birada tropikal almak istiyorsam sağlam Amerikan IPA'ları tercih ederim ve bu konuda muhafazakarım. Ama tat olarak çok hoş. Renk olarak da cezbedici. Greyfurtun o hafif acımsı, bitter yönü işlemiş biraz. Bir IPALover olarak bu hoşuma gitti. Greyfurtu diğerlerinden pozitif ayırıyorum.
Elimin altında IPA yoksa ve fiyatlar da malum... Kahvaltıda tercihim olur.
*Şeftali; Aşağıda göreceğiniz elmalısına göre daha oturaklı. Damak olarak tabi. Yoksa üçünün de reçetesinde meyve ismi haricinde farklılık olduğunu sanmıyorum. Biraz daha az şekerli olsa fena olmayacak.
*Elma; Elmaya çok bayılmam. O yüzden aromasına göre değerlendirmem gerekirse tercih etmem. Elma sevenlerin eli direkt gider ama. Renk olarak yeşil elmadan kaynaklı, diğerlerine göre biraz açık renkli. Bu içecekleri bira değerlendirir gibi değerlendirmenin bir anlamı yok bence.
Evet,
Bu yazımızda Varım sayesinde Radler türünü tanıdık. Ritmix'i andık. Varım'ın yeni meyve aromalı biralarını gördük. İçerken keyif aldım ben. Güzel biralar. Bira demeli miyim bilmiyorum, alışkanlık. Güzel Radlerler :)
Alır mıyım ? Alışkanlık kazanmam sanırım ama yeri gelir, ortamı gelir, alırım. Keyifli. Mesela çok sevgili Kardelen, yeşil elma - vodka karışımını çok seviyor. Artık Cappy alacağına belki bunu tercih edebilir. Siz de mesela bir kokteylinizin içine ekleyebilirsiniz bunu. Oldukça mantıklı bence.
Bulduğunuzda, ki kolay bulunabilen bir radler, mutlaka deneyin. Farklı bir şey.
Şerefinize :)
Comments